Hastane Enfeksiyonları
Departments
Vankomisine Dirençli Enterokok (VRE)
VRE genellikle enterokok tedavisinde kullanılan Vankomisine karşı mukavemet gösteren bir bakteri türüdür. Enterokok ise halihazırda insan bağırsaklarında, dişi genital sisteminde ve doğada bulunan bir bakteri çeşididir. Enfeksiyona neden olmaktadır ve Vankomisine Dirençli Enterokok (VRE) enfeksiyon vakaları genellikle hastanelerde baş göstermektedir.
VRE ne tür enfeksiyonlara yol açabilir?
VRE insan bağırsağı ve dişi genital sisteminde herhangi bir hastalığa ihtiyaç duymaksızın varlığını sürdürebilmektedir; ancak bazen üriner sistemde, kan dolaşımında veya cerrahi yaralarda iltihaplanmaya yol açabilmektedir.
Kimler VRE’ye yakalanma riski altındadır?
Aşağıda verilen örnekler VRE enfeksiyonuna yakalanma riski yüksek kişilerdir:
- • Uzun süre Vankomisin veya herhangi bir antibiyotik kulanmış kişi
- • Uzun bir süredir antibiyotik tedavisi gören ve hastaneye yatırılan kişi
- • Kanserli, yoğun bakım ünitesinde veya nakil odasında kalan, bağışıklık sistemi zayıf kişi
- • Ciddi cerrahi müdahalelere maruz kalmış kişi
- • Vücudunda bir süre üriner kateter, merkezi intravenöz gibi tıbbi malzeme barındıran kişi
- • VRE taşıyan kimse
VRE için tedavi yolları nelerdir?
Vücudunda VRE bulunan; fakat herhangi bir enfeksiyon belirtisi olmayan kişi için tedaviye gerek yoktur. Çoğunlukla VRE tedavileri Vankomisin dışındaki antibiyotikler yoluyla gerçekleştirilmektedir. Üriner sisteminde veya mesanesinde VRE enfeksiyonu olan hastalar, gereği halinde, kataterlerin çıkarılması yöntemiyle tedavi edilmektedir.
VRE nasıl taşınır?
VRE çoğunlukla hasta bakıcıların kirli elleri vasıtasıyla insandan insana geçmektedir. VRE hasta bakıcıların ellerine, kirli yüzeylerle veya VRE iltihabı taşıyan hastayla temasları neticesinde geçer. Ayrıca, VRE barındıran herhangi bir yüzeyle temas eden kişi aracılığıyla da yayılması mümkündür. Ancak öksürük veya aksırık sonrası havayolu ile taşınmaz.
Hastalar VRE yayılımını nasıl önleyebilir?
Hastaların veya hasta yakınlarının bazı önlemler alması mümkündür:
Ellerini temiz tutmalılar. Özellikle tuvalet kullanımından sonra ve yemek hazırlamadan önce ellerini yıkamalılar. VRE hastalarıyla temasları sonrası yine ellerini yıkamalılar. Yıkama sabunla yahut alkol bazlı temizlik ürünleriyle gerçekleştirilmelidir.
Özellikle banyolar VRE yayılımının çok olduğu mekanlardır. Dolayısıyla bu yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir. Yaralı yüzeylerden VRE kapma riskine karşın eldiven kullanılmalı, iş bittikten sonra ise eller tekrar yıkanmalıdır.
VRE taşıma riski olan kimseleri rahatsızlığın tanısı, tedavisi ve teşhis neticesinde yayılımını önlemek amacıyla ilgili birimlere bildirmek gerekmektedir. Aynı şekilde VRE barındıran/barındırma şüphesi duyan kişiler ivedilikle bir uzmana görünmelidirler.